‘Kalau tak mahu, tak payah bagi’

KUALA LUMPUR: Penubuhan Tabung Harapan Malaysia (THM) disambut baik pelakon dan usahawan, Rozita Che Wan yang berjanji memberi sumbangan bagi mengurangkan beban hutang negara.

Enggan mendedahkan jumlah derma yang akan dihulur, Rozita atau mesra disapa Che Ta, 45, memberitahu apa yang dilakukan bukan paksaan, sebaliknya rasa tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia.

“Ikut kemampuan dan kalau kita rasa tak mahu beri sumbangan, tak perlu beri kerana tiada paksaan. Kalau seorang rakyat Malaysia menyumbang RM10, sudah mampu mengurangkan berjuta ringgit hutang yang ditanggung kerajaan.

“Ini juga sebagai tanda sokongan saya kepada Malaysia dan saya anggap ini sebagai amal untuk negara. Berapa pun jumlahnya, yang penting kita prihatin dan ada usaha untuk membantu negara dengan cara ini, kalau kita tidak boleh tolong cara lain,” katanya.

Tambahnya, dengan langkah kerajaan memberi pengecualian cukai kepada penyumbang, dianggap Rozita sebagai pendekataan positif bagi menggalakkan lebih ramai pihak terutama syarikat korporat menghulurkan derma.

Gembira dengan penghapusan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mulai hari ini, Rozita menganggap janji yang terkandung dalam manifesto Pakatan Harapan terlaksana bagi membantu meringankan beban rakyat.

“Seronok sangat sebab rakyat tak rasa terbeban dengan cukai. Kita sebagai peniaga pun terasa walaupun cukai itu dikenakan kepada pengguna sebab kita sendiri adalah pengguna. Kalau kita yang berniaga ini pun terasa, apatah lagi ‘end user’ yang sememangnya berdepan dengan GST.

“Saya ada tiga syarikat dan bila diumumkan penghapusan GST ini, saya rasa sangat lega. Sudahlah terbeban dengan cukai pendapatan, ditambah pula dengan GST, cukup memberi kesan kepada rakyat. Semua orang akan berasa lega sebab sudah kurang satu cukai. Walaupun bersifat sementara, tetapi membuatkan kita rasa boleh bernafas sikit,” katanya.

Mengharapkan dengan pembentukan kerajaan baharu dapat memberi sinar kepada industri seni, Rozita yang ditemui pada majlis iftar anjuran syarikat Indigital dan LOL Entertainment di sini, malam tadi memberitahu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo akan bertemu penggiat seni, minggu depan.

“Saya akan pergi ke sesi taklimat itu untuk mendengar apa yang akan diperkatakan menteri. Kita nak tahu apa yang kementerian akan bantu penggiat seni.

“Saya harap ada khabar gembira yang akan disampaikan sebab saya bukan saya pelakon, tetapi juga mempunyai syarikat produksi. Saya harap ada peluang untuk saya (terbitkan kandungan) di RTM selepas hampir tiga tahun produk saya diketepikan.

“Saya tidak mengharapkan apa-apa jawatan dalam industri seni. Cukuplah sekadar pembelaan kepada orang seni seperti saya daripada kerajaan baharu yang dibentuk.

“Cukuplah bidang kerja yang saya ada sekarang ini, tak perlu tambah kekusutan dengan jawatan lain,” katanya. – BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.