Q & A : Rafizi Dikenakan Hukuman Penjara 30 Bulan

S1. Apa yang terjadi?
J. Rafizi disabitkan melanggar akta kerahsiaan perbankan disebabkan oleh pendedahan beliau mengenai penyata akaun bank pihak lain dalam sidang akhbar (SA) pada 12 Mac 2012.
S2. Tahun 2012? Tetapi ini adalah 2018. Kenapa begitu lewat hal ini diselesaikan?
J. Hal ini terjadi kerana Rafizi terus menunda perbicaraan tersebut. Dia mencabar untuk mengubah hakim, dia mencabar undang-undang untuk mengatakan perbuatan BAFIA tidak berperlembagaan. Dan apabila dia kalah, dia membuat rayuan dan telah menyebabkan terjadinya penangguhan kepada kes BAFIA sebenar selama bertahun-tahun.
S3. Apa yang dia dedahkan di SA tersebut?
J. Beliau mengatakan bahawa syarikat National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFC Sdn Bhd) telah menggunakan sebahagian daripada pinjaman mudah yang bernilai RM250 juta daripada pihak kerajaan untuk membeli sebuah kondominium mewah.
S4. Ya Tuhanku! Adakah ia benar?
J. Ianya sama sekali TIDAK BENAR. Oleh itu, NFC Sdn Bhd telah menfailkan saman fitnah yang berasingan terhadap SA pada hari yang sama terhadap Rafizi selepas beliau turut didapati berbohong mengenai isu tersebut. Rafizi juga diperintahkan supaya membayar ganti rugi RM300 ribu kepada NFC.
S5. RM300k? Kasihan Rafizi. Adakah dia berjaya membayar ganti rugi yang dikenakan ke atasnya?
J. Ya, beliau berjaya membayar ganti rugi sebanyak RM300 ribu selepas beliau membuat rayuan meminta sumbangan daripada orang awam.
S6. Oleh itu, jika apa yang dituduh Rafizi di SA yang menggunakan penyata bank adalah satu pembohongan, apakah motif sebenarnya Rafizi untuk menjadi “pemberi maklumat”?
J. Rafizi menipu dalam ini. Bukan Rafizi yang mendedahkan masalah projek ternakan lembu NFC tetapi Laporan Ketua Audit Negara tahun 2010 yang mendedahkan perkara tersebut.
S7. Tetapi sebagai pemberi maklumat, adakah Rafizi dilindungi?
J. Tidak. Beliau tidak mendaftarkan dirinya sebagai pemberi maklumat di bawah Akta Pemberi Maklumat 2010 dan beliau juga tidak mengikut peruntukan di bawah akta itu. Oleh itu, dia tidak berkelayakan sebagai pemberi maklumat
S8. Apakah masalah besar mengenai tindakan seseorang yang menunjukkan penyata akaun orang lain?
J. Ia merupakan perjanjian yang sangat besar kerana kerahsiaan perbankan adalah asas sistem perbankan kami yang bukan hanya di Malaysia malah di seluruh dunia. Bayangkan jika saya menunjukkan penyata akaun bank dan kad kredit anda kepada rakan gadis anda atau kepada orang ramai. Saya pasti anda juga tidak mahu itu berlaku kerana ia melanggar privasi anda.
S9. Tapi kenapa mahkamah tidak memberi peluang sekurang-kurangnya sekali kepada Rafizi kerana beliau kelihatan seperti orang yang baik (walaupun kelihatan seperti orang bodoh untuk berbohong).
J. Tidak boleh. Sekiranya mahkamah mengatakan ia bukan satu jenayah jika menunjukkan penyata akaun orang lain, maka ianya akan digunakan sebagai contoh kes bagi kes-kes lain pada masa akan datang. Ini bermakna kerahsiaan perbankan akan terhenti di Malaysia.
S10. Oh begitu, tetapi bagaimana pula dengan pinjaman RM250 juta?
J. Pinjaman mudah bukan wang percuma untuk NFC. NFC masih perlu membayar balik pinjaman bersama dengan faedah RM5 juta setahun. Ia tidak seperti bayaran RM305 juta untuk laporan yang terlalu mahal untuk Terowong Pulau Pinang di mana anda tidak boleh mendapatkan semula wang itu.
S11. Lari topik sedikit. Oh ya, RM305 juta hanya digunakan untuk membayar laporan projek di Pulau Pinang dan ia dianggap langkah yang sangat “bijak” walaupun tiada jalan raya pun untuk sebagai tanda untuk memulakan pembinaan projek mega tersebut dalam tempoh 5 tahun. Apakah yang dikatakan oleh Rafizi “pemberi maklumat” mengenai projek Terowong ini?
J. Tiada apa-apa yang dikatakan oleh Rafizi.
S12. Tetapi bukankah Rafizi bertindak sebagai pemberi maklumat?
J. Ya jika Rafizi dianggap sebagai pemberi maklumat, dia merupakan pelampau pemberi maklumat. Namun, anda harus ingat bahawa Rafizi pernah mengakui bahawa tugasnya menghasut rakyat setiap hari untuk membenci kerajaan.
S13. Adakah anda bergurau? Betulkah Rafizi kata begitu?
J. Ya, betul. Lihat pengakuannya di youtube ini: https://youtu.be/_wflqvKGeJI
S14. Baiklah, adakah NFC pernah membayar balik pinjaman?
J. Benar, memang NFC ada membayar balik ansuran pinjaman setiap tahun sehingga tahun 2013 sebnyak RM34.98 juta. Tetapi selepas tahun 2014, mereka sudah tidak boleh membayar balik pinjaman kerana kerajaan telah membekukan semua akaun mereka sementara menunggu siasatan.
S15. Jadi apakah yang berlaku kepada duit dan aset syarikat tersebut?
J. Ianya masih lagi dibekukan oleh kerajaan, untuk mengawal pengeluaran, penjualan dan kehilangan wang tunai.
S16. Adakah wang sebanyak RM250 juta itu masih boleh dikembalikan?
J. Terdapat dua tawaran dari syarikat asing JV untuk membeli projek tersebut bagi menyelesaikan pinjaman tersebut. Tetapi tidak mendapat kelulusan daripada kerajaan kerana kes ini masih lagi dalam siasatan.
S17. Adakah jumlah ternakan lembu meningkat berbanding sebelum pelaksanaan NFC?
J. Ya. Laporan Ketua Audit Negara mengatakan kenaikan hasil ternakan hampir mencecah 4,000 ekor lembu pada tahun 2010 tetapi hanya mencapai 40% daripada sasaran awal.
S18. 40%? Mengapa NFC Sdn Bhd gagal melaksanakannya?
J. NFCorp Sdn Bhd sebenarnya perlu menternak 8,000 ekor lembu bagi memenuhi syarat perjanjian. Tetapi apabila kerajaan gagal memenuhi keperluan mereka untuk membina jalan ke tapak projek tersebut dan pusat penyembelihan yang mencukupi untuk menyembelih lembu-lembu ini, ia menyebabkan rancangan asal NFC Corp untuk menternak 8,000 ekor lembu ini tertangguh. Laporan Ketua Audit Negara sebenarnya sangat menekankan soal perkembangan pembangunan infrastruktur rumah penyembelihan dan jalan oleh Kementerian Pertanian dan bukan terhadap syarikat NFC.
S19. Jadi ada kelewatan yang berlaku disebabkan oleh kerajaan. Bagaimanakah perkara ini mempengaruhi NFC?
J. NFCorp Sdn Bhd masih perlu membayar faedah tahunan ke atas pinjaman. Jadi, dengan lebihan wang yang ada, mereka telah melabur dalam beberapa hartanah – pulangan yang diterima melalui tanah dan kondominium digunakan untuk membayar faedah pinjaman. Melabur dalam hartanah di bawah nama syarikat (bukan nama persendirian) dibenarkan dalam perjanjian pinjaman.
S20. Jadi, apa yang berlaku kepada kondominium dan tanah ini?
J. Seperti mana-mana pelaburan hartanah pada tahun 2010-2011, kesemuanya dilihat ketara dalam harga. Mereka semua dalam nama syarikat – bukan individu.
S21. Kembali ke Rafizi. Apakah kesan dari sidang akhbar yang dilakukan pada Mac 2012?
J. Selain daripada dipenjarakan selama 30 bulan dan perlu membayar ganti rugi RM300 ribu kepada pihak yang difitnah, sidang akhbar Rafizi juga telah melumpuhkan operasi syarikat, syarikat tidak dapat membayar pinjaman kerana aset dan akaun dibekukan, negara juga terpaksa berbelanja RM2 bilion mengimport bekalan daging dari luar negara sedangkan RM2 bilion ini seharusnya boleh membantu industri penternakan lembu di negara kita.
S22: Adakah terdapat sebarang tindakan yang diambil terhadap NFC?
J: Ya, selain daripada disiasat dan diperjelaskan oleh SPRM dan polis, pengerusi mereka Dr Mohamad Salleh telah didakwa kerana tidak mendapat kelulusan dari lembaga pengarah sendiri untuk membeli hartanah di bawah nama syarikat itu. Beliau telah dibebaskan melalui proses undang-undang yang panjang. Mahkamah mendapati beliau TIDAK BERSALAH seperti mana TUDUHAN Rafizi.
S23: Jadi, undang-undang tidak dijatuhkan kepada orang yang mendedahkan rasuah dan membiarkan korupsi tanpa apa-apa tindakan?
J: YA. RAFIZI TIDAK DIHUKUM KERANA MENDEDAHKAN PENYELEWENGAN. SEBALIKNYA RAFIZI DIDAPATI BERSALAH KERANA MEMFITNAH DAN MELANGGAR UNDANG-UNDANG. PERTAMA, Rafizi didapati bersalah kerana berbohong dan memfitnah NFC. KEDUA, Rafizi didapati bersalah kerana melanggar undang-undang apabila mendedahkan dokumen perbankan syarikat yang dilindungi Akta Perkhidmatan Kewangan.
S24. Adakah Rafizi menerima manfaat daripada cubaan untuk menjadi wira dan berpura-pura sebagai penyampai maklumat?
J. Ya. Secara tidak langsung Rafizi yang sebelum ini tidak dikenali, terus menjadi terkenal. Dia kemudiannya telah dicalonkan bagi merebut kerusi Parlimen Pandan yang telah dimenanginya pada PRU13. Melalui kemenangan itu dia telah memperoleh gaji bebas cukai sebanyak RM30 ribu sebulan. Kemasyhuran ini juga membolehkan beliau mendapat jutaan derma di bawah pertubuhannya sendiri.
S25. Bermakna dia menerima banyak manfaat daripada ini?
J. Ya, lebih banyak daripada anda dan saya yang hanya boleh berteriak “lembu dalam kondominium” di FaceBook. Malah ini kemudian terbukti menjadi slogan palsu dan fitnah.
-LSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.