Semakin Ramai Penjawat Awam Sedar Keburukan Rasuah: SPRM

GEORGE TOWN, 11 Okt (Bernama) — Kesedaran mengenai rasuah dalam kalangan penjawat awam semakin tinggi apabila ramai antara mereka yang tampil membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung gejala itu tahun lepas.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata tindakan itu adalah satu perkembangan yang baik kerana ia menunjukkan penjawat awam semakin sedar tentang keburukan rasuah.

“Sebelum 2010 pun ada juga kita terima laporan daripada penjawat awam berhubung aktiviti rasuah tetapi tidak begitu banyak berbanding tahun lepas,” katanya kepada pemberita selepas menjadi ahli panel forum bertajuk “Mengurus Persepsi Ke Atas Integriti: Tanggungjawab Siapa?” di sini Selasa.

Seorang lagi ahli panel pada forum anjuran Universiti Sains Malaysia (USM) itu ialah Presiden Institut Integriti Malaysia Datuk Dr Mohd Tap Salleh.

Abu Kassim berkata orang ramai perlu sedar bahawa memberi dan menerima rasuah adalah satu aktiviti yang berisiko tinggi yang boleh mengakibatkan seseorang itu dipenjara.

Beliau berkata daripada 944 kes rasuah yang didakwa di mahkamah tahun lepas, sebanyak 424 melibatkan pemberi rasuah dan lebih 300 kes melibat penerima rasuah manakala selebihnya melibatkan pelbagai kes rasuah lain.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah, jumlah kes melibatkan penerima rasuah adalah kurang daripada jumlah kes yang melibatkan pemberian rasuah,” katanya.

Abu Kassim berkata statistik itu menunjukkan kesedaran mengenai rasuah dalam kalangan rakyat negara ini terutamanya penjawat awam semakin meningkat apabila mereka segera melaporkan kepada SPRM jika terdapat pihak yang cuba memberi rasuah.

— BERNAMA

One thought on “Semakin Ramai Penjawat Awam Sedar Keburukan Rasuah: SPRM

  • 12/10/2011 at 11:03 am
    Permalink

    RASUAH BUKAN SAHAJA TERGOLONG DALAM ORANG BIASA SAHAJA, MALAH ORANG POLITIK LEBIH BANYAK MENGAMALKAN RASUAH!!!! SILA SELIDIK SEDALAM-DALAMNYA MENGENAI PERKARA INI!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.