Pemerdagangan Manusia Bawa Kesan Negatif Kepada Ekonomi Negara:Prof Azizah

KUCHING: Peningkatan kes pemerdagangan manusia dan penyeludupan masuk pendatang berkemungkinan memberi kesan negatif kepada ekonomi negara, kata Felo Utama Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Dr Azizah Kassim.

“Ia mencemar nama baik Malaysia dalam arena antarabangsa melainkan jika kerajaan menyediakan lebih banyak sumber daripada segi kewangan dan modal insan bagi membanteras kegiatan haram ini,” katanya dalam satu kertas kerja yang dibentangkan pada bengkel Pemberitaan Mengenai Pemerdagangan Manusia di sini baru-baru ini.

Dr Azizah, yang juga anggota Majlis Anti Pemerdagangan Manusia dan Anti Penyeludupan Pendatang (MAPO), berkata pemerdagangan manusia dan penyeludupan pendatang merupakan kegiatan yang kompleks.

Ia melibatkan banyak pihak seperti di peringkat negara sumber, transit dan destinasi, sindiket antarabangsa, mangsa dan mereka yang bersubahat, yang kesemuanya boleh menimbulkan ancaman kepada keselamatan sempadan, katanya.

Sambil memetik beberapa perangkaan, Dr Azizah berkata kes melibatkan wanita dieksploitasi tahun ini sahaja berjumlah 217 diikuti buruh paksaan sebanyak 70, melanggar undang-undang imigresen 38 dan penjualan bayi 30.

Beliau berkata selain mengancam undang-undang dan keselamatan negara, kes-kes tertentu juga mencetuskan pertikaian diplomatik antara negara berhubung layanan terhadap mangsa penyeludupan.

“Melawan kegiatan seperti ini memerlukan usaha besar-besaran yang bukan saja melibatkan kos tetapi juga kerjasama negara-negara yang berkaitan, agensi antarabangsa dan badan bukan kerajaan,” katanya.

Dr Azizah berkata disebabkan keadaan politik yang tidak stabil dan kemajuan ekonomi tidak seimbang dalam rantau Asean, beberapa negara yang menikmati pertumbuhan ekonomi lebih baik seperti Malaysia, menjadi pilihan “pendatang ekonomi”, sama ada secara sah ataupun tidak.

Beliau juga berkata Malaysia memerlukan bantuan termasuk pakar dalam melindungi mangsa, latihan kepada pengurus dan petugas tempat pelindungan selain untuk menjalankan siasatan dan pendakwaan serta juga perkongsian kos dengan negara sumber dan transit bagi penghantaran balik mangsa. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.