Mufti Perak beri peringatan

SHAH ALAM 22 Okt. – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memberikan ingatan bahawa kelemahan dan perpecahan umat Islam yang berlaku hari ini menyebabkan ada pihak yang berani memesongkan akidah penganutnya, selain menghina agama tersebut sedangkan sebelum ini Islam begitu dihormati.

Beliau yang menjadi tumpuan kira-kira 10,000 peserta Himpunan Sejuta Umat: Selamatkan Akidah (Himpun) sebagai pemidato terakhir mengimbas kembali bagaimana kekuatan orang Melayu yang tetap berpegang teguh dengan agama mereka meskipun ketika dijajah selama 500 tahun.

Malah beliau menyatakan, orang Melayu juga diberikan keistimewaan oleh Allah sebagai bangsa yang mempunyai kefasihan apabila dapat menguasai bacaan ayat suci al-Quran meskipun kitab suci itu diturunkan dalam bahasa Arab.

“Dalam semangat yang masih ada hari ini kita perlu pertahankan Islam. Bangsa Melayu adalah bangsa yang istimewa kerana Melayu dikaitkan dengan Islam sehingga ia membawa kepada pengertian dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kedatangan pendakwah ke Tanah Melayu menyebabkan orang Melayu menjadi Islam dan kedatangan Islam membolehkan orang Melayu membina empayar berasaskan kepada undang-undang Islam di Perak, Pahang dan Terengganu,” katanya pada perhimpunan tersebut di Stadium Shah Alam di sini hari ini.

Menurut beliau, sejak zaman penjajahan lagi, kuasa kuffar tidak henti-henti berusaha untuk memesongkan akidah umat Islam di Tanah Melayu termasuk dengan mengadakan pelbagai muslihat.

“Hari ini usaha tersebut dilakukan secara terang-terangan kerana kedudukan orang Melayu semakin lemah. Kerana kelemahan itu, Islam yang satu ketika dahulu dihormati, (telah diganggu-gugat oleh) mereka (yang) berusaha memesongkan dan menghina kita,” katanya.

Sumber-Utusan

One thought on “Mufti Perak beri peringatan

 • 23/10/2011 at 10:43 am
  Permalink

  assalamualaikum….
  dalam isu sebegini umat islam seharusnya beratu terutama pada para ulama sendiri.berhujah dan berjuang tanpa apa2 kepentingan semata2 atas AGAMA,BANGSA dan NEGARA,
  sekarang ramai ulama atau cerdik pandai agama yang bercakap semata2 atas kepentingan peribadi dan sesuatu pihak bukas atas dasr agama dan ini menimbulkan kekeliruan rakyat.perkara seperti boleh menimbulkan perpecahan.sejarah telah membuktikan yang umat islam sering berpecah atas isu2 yang kecil dan peranan pemimpin ugama adalah penting untyuk menyatu padukan umat islam.
  saya berharap MAJLIS FATWA KEBANGSAAN dapat diperkasakan dan lebih dekat pada rakyat tidak tertumpu pada isu2 tertentu sahaja malah lebih umum.
  semoga ISLAM akan lebih terbela di masa akan datang

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.