Media Jangan Mengampu Kerajaan- Anwar Ibrahim

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa media supaya menjadi suara rakyat dan bukan pengampu kerajaan dalam memainkan peranan semak dan imbang di negara ini.

“Memang baru-baru ini rasa sangat gembira semua sokong Pakatan Harapan (HARAPAN).

“Tapi setelah keadaan reda media berhak menegur dan mengkritik kerajaan negeri dan persekutuan,” katanya pada ceramah pertamanya di Permatang Pauh sejak mendapat pengampunan diraja 15 Mei lalu.

Kata Anwar lagi, media sebelum ini mengampu pemimpin dengan memberi gambaran palsu tentang isu seperti pendidikan dan ekonomi.

“Pemimpin terbaik di dunia. Ekonomi terbaik di dunia. Pendidikan? Terbaik di dunia. Kesihatan? Terbaik di dunia. Pertanian? Terbaik di dunia. Kilang? Terbaik di dunia. Gaji? Terbaik di dunia.

“Haprak, penipu semuanya. Sebab itu kita mesti terima kenyataan… media seperti mana suara rakyat harus bebas untuk memberikan pandangan dan teguran dan pemimpin tidak harus bertindak melenting seperti pemimpin Umno,” katanya.

Anwar berkata beliau sendiri tidak terlepas daripada kritikan apabila media melaporkan beliau menaiki kapal terbang kerajaan untuk ke Kelantan bersama isterinya, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak-anak mereka.

Beliau kemudian menjelaskan bahawa beliau hanya sekadar menemani Wan Azizah kerana bonda Yang di-Pertuan Agong, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid menjemput mereka sekeluarga berkunjung ke istana di Kota Bahru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.