Ketua Pedagang OANDA di Asia-Pasifik Stephen Innes berkata, ringgit kemungkinan menguji paras 4.00, tertakluk kepada momentum ketara dolar US, dengan faktor luaran akan memacu pergerakan, dengan mata wang ekonomi pesat membangun, secara umumnya akan mengalami tekanan.

“Sementara itu, harga minyak dilihat sebagai terlalu ‘berat’ pada perspektif fundamental dan teknikal, yang mencadangkan bahawa pasaran aliran harga tinggi kini sudah semakin hampir untuk berakhir.

“Dan ini mungkin memberi wajaran ke atas sentimen ringgit, Kemungkinan peningkatan keluaran oleh OPEC (Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak) disebabkan kebimbangan dunia mengenai bekalan dari Venezuela dan Iran yang boleh menyebabkan ketidakpatuhan oleh OPEC/Bukan OPEC.

“Walaupun saya tidak percaya ini akan berlaku, saya perlu mengambil tindakan melindungi diri daripada sebarang kemungkinan, dan mengurangkan risiko ke atas minyak jangka panjang minggu depan,” katanya kepada BERNAMA.

Sementara itu, Ketua Strategi Global dan Penyelidik Pasaran FXTM Jameel Ahmad berkata, ekonomi Malaysia dijangkakan lengang minggu depan memandangkan jadual angka data yang sangat rendah mulai minggu depan.

“Saya sendiri akan memantau rapat bagaimana pelabur akan bertindak balas ke atas dolar US memandangkan pengukuhan semula semasa dolar telah memberi tekanan ke atas mata wang negara pesat membangun sejak beberapa minggu lepas, manakala pembatalan sidang kemuncak US-Korea Utara turut berpotensi menjejaskan mata wang tempatan.

“Jika minat pelabur terhadap risiko berkurangan ekoran perkembangan ini, ia mungkin menjurus kepada permintaan belian yang berkurangan ke atas aset pasaran pesat membangun seperti ringgit,” katanya kepada BERNAMA.

Jameel berkata, pergerakan dolar US-ringgit banyak bergantung kepada sejauh mana faktor luaran memberi impak ke atas sentimen pelabur ke atas mata wang ekonomi pesat membangun, namun pasaran tidak dapat mengetepikan ringgit kembali ke paras melepasi 4.00 berbanding dolar US jika pelabur menguna pakai pendirian tidak mengambil risiko.

“Jika sentimen pelabur kekal seperti minggu lepas, ringgit mungkin didagangkan dalam julat yang sama seperti minggu sebelumnya memandangkan ia menunjukkan daya tahan ke arah bertahan pada paras tersebut,”katanya.

Ringgit didagangkan bercampur-campur minggu ini selepas pilihan raya umum, selari dengan pergerakan minyak, selain kebimbangan mengenai kemungkinan kadar faedah Amerika Syarikat (AS) dinaikkan apabila minit mesyuarat Rizab Persekutuan AS disiarkan minggu ini.

Pada asas Jumaat ke Jumaat, nota tempatan rendah berbanding dolar kepada 3.9790/9830 daripada 3.9700/9740.

Ia rendah berbanding dolar Singapura kepada 2.9721/9753 daripada 2.9523/9557 dan rendah berbanding yen kepada 3.6348/6391 berbanding 3.5769/5815.

Ringgit bagaimanapun mengukuh  berbanding pound British kepada 5.3128/3197 daripada 5.3516/3577, dan tinggi berbanding euro kepada 4.6606/6665 daripada 4.6751/6806 sebelumnya.-BERNAMA